Kinderfysiotherapie kan ondersteuning bieden bij Sensorische Informatieverwerking (SI). Alle informatie om je heen krijg je binnen vanuit je zintuigen. Voor de ontwikkeling van motoriek, spraak en gedrag heb je een adequate prikkelverwerking nodig. De zintuigen werken op zichzelf goed (het gaat bijvoorbeeld niet om slechthorendheid), maar de informatie vanuit die zintuigen wordt in de hersenen niet passend verwerkt. De informatie van één of meerdere zintuigen kan te sterk binnenkomen (overregistratie) of juist te weinig (onderregistratie).
Er zijn vijf zichtbare en twee onzichtbare zintuigsystemen. De vijf zichtbare zintuigsystemen zijn: gehoor, zicht, tast, smaak en reuk. De twee onzichtbare zintuigsystemen zijn: evenwicht en het spier- en gewrichtsgevoel.
Het uitdiepen van de Sensorische Informatieverwerking (SI) bestaat uit de volgende onderdelen:
- Intake met (één van) de ouders of verzorgers om na te gaan wat de hulpvraag is.
- Onderzoek met het kind in twee onderdelen waarbij de motoriek en daarna de verwerking door de verschillende zintuigen in kaart wordt gebracht.
- Aanvullend wordt aan (één van) de ouders of verzorgers of de schooldocent gevraagd om een vragenlijst in te vullen over de prikkelverwerking van het kind.
Na de intake, de vragenlijst en het in kaart brengen van de motoriek en de over- of onderregistratie in relatie tot motoriek en/of gedrag volgt uitleg, advies en eventueel oefentherapie.